7 dingen die je echt moet weten over magnesium!
De meeste mensen hebben een tekort aan magnesium, het is nochtans een onmisbaar mineraal voor het menselijk lichaam en verantwoordelijk voor meer dan 300 biochemische processen in je lichaam, het hangt nauw samen met natrium, kalium en calcium. In dit artikel lees je 7 dingen die je echt moet weten over magnesium.
Het is een mineraal dat uitgescheiden wordt door de nieren en de huid. Je lichaam kan het mineraal niet opslaan en je kan het gemakkelijk kwijtraken door bijvoorbeeld stress, verdriet, alcohol, medicijngebruik zoals maagzuurremmers, zweten...combineer dit met een niet zo optimaal voedingspatroon en de verarming van de bodem en dan heb je meteen ook de reden waarom veel mensen kampen met een tekort aan magnesium.
1. Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?
Omdat magnesium betrokken is bij zoveel metabolische reacties kan het ook een aantal uiteenlopende klachten veroorzaken. Een weggevertje echter voor magnesiumtekort is dat trillend spiertje rond je ogen, maar ik noem je er nog een paar!
Angst
Migraine (3)
Spierkrampen
Hartonregelmatigheden
Constipatie
Depressie (1)
Overgevoeligheid
Adhd
Hersenmist
Vermoeidheid (2)
Concentratieproblemen (2)
Humeurig zijn (2)
….
2. Waarom wordt dit niet vaker vastgesteld bij een bloedafname?
Je vertoont een aantal symptomen van magnesiumtekort maar bij een bloedonderzoek wordt dit toch niet aangetoond, dit komt omdat slechts een kleiner percentage van de hoeveelheid magnesium in het bloed te vinden is, het serummagnesium. Maar het lichaam slaat echter ook een grote hoeveelheid magnesium op in jouw zachte weefsels en botten, het intracellulaire magnesium en daardoor is de standaard bloedtest niet zo accuraat.
3. Welke magnesiumsupplementen kan ik nemen?
In het verleden heb je misschien wel al eens een magnesiumsupplement genomen en misschien heb je daar helemaal geen voordelen van ondervonden? De kans is groot dat je de verkeerde vorm van magnesium hebt genomen. Er bestaan namelijk ontzettend veel verschillende soorten van magnesiumverbindingen, ook heeft elke vorm een meer specifieke werking. Ik zet er een paar op een rijtje voor jou:
Magnesiumoxide: deze vorm van magnesium helpt bij constipatie, de opname van elementair magnesium is zeer gering dus de kans dat je diarree krijgt is veel groter dan dat je een werkelijke aanvulling van het mineraal krijgt, integendeel door diarree kan je tekort groter worden, daarom raad ik deze vorm van magnesium niet aan tenzij je een constipatieprobleem wenst op te lossen maar daar zijn bepaalde voedingsadviezen beter geschikt voor als je het mij vraagt.
Magnesiumcitraat: een zeer goed opneembare vorm van magnesium die vooral bevorderlijk is voor spierontspanning en mentale relaxatie. Er zijn nog een aantal andere “-aten” zoals magnesiumaspartaat, magnesiummalaat, magnesiumgluconaat, … Het zijn de best opneembare vormen van magnesiumsupplementen.
Magnesiumchloride: komt voor in sprayflacons en het lijkt op een soort olie. Het is een uiterst doeltreffende en snel opneembare vorm van magnesium. Je doet de spray op jouw huid, laat het even kort inwerken en het magnesium is opgenomen door de huid. Dit gebeurt gelukkig vrij snel want de olie kan enorm prikken, naar mijn ervaring hoe groter het tekort aan magnesium, hoe meer het kan gaan prikken. Ik gebruik het voornamelijk lokaal wanneer een snelle absorptie vereist is zoals bij spierproblemen.
Magnesiumsulfaat: het bekende Epsomzout, dit zout wordt iets moeilijker opgenomen door de huid dan het chloride dus door een bad te nemen met wat epsom badzout is de opname relatief kleiner maar een bad nemen met chloride zou ik dan ook absoluut niet aanraden. Een goede oplossing hiervoor is floating, de concentratie in de floatpools zijn zeer hoog waardoor er dus ook meer kan worden opgenomen. Een weldaad voor de spieren gepaard met een ontspannende werking. Het grootste voordeel bij zowel het chloride als het sulfaat? Supplementatie op deze manier omzeilt het spijsverteringsstelsel, dus maag- en darmproblemen of bepaalde medicatie kan de werking van het magnesium niet beïnvloeden en het lichaam neemt niet meer op dan het nodig heeft dus er is ook geen enkele kans op overdosering via deze wijze.
4. Hoeveel mag ik nemen?
Zowel bij het magnesiumchloride als het sulfaat is het niet mogelijk om te overdoseren. Voor de orale supplementen geeft de Hoge gezondheidsraad als aanbeveling 300 mg elementair magnesium per dag voor vrouwen en 350 mg voor mannen.
Toxische hypermagnesiëmie treedt echter pas op bij innames boven 2500 mg elementair magnesium per dag dus het is een veilig supplement om te nemen en bij periodes van zwaar verhoogde stress kan je dus gerust een beetje meer nemen of combineren met een huid opneembare variant om aan te vullen.
Een eenvoudige manier om te weten te komen of je te veel magnesium hebt genomen? Diarree! Dit betekent dat je over jouw tolerantiegrens zit en dat je de dosis dient terug te schroeven.
Wat je ook moet weten is dat magnesium een vrij grote molecule is en dat je dus al gauw aan een aantal capsules per dag zit wanneer je de ADH neemt dus schrik hier niet van. Dit is ook de reden waarom je niet voldoende magnesium in een multivitaminepreparaat vindt, het is onmogelijk om een degelijke hoeveelheid magnesium in één pilletje te stoppen, dus al zeker niet in combinatie met een hele reeks andere vitamines.
Bekijk gerust jouw multivitamine of jouw energieshot en kijk eens hoeveel magnesium er daadwerkelijk inzit en vergelijk dit met de ADH, ik verzeker je dat je van een kale reis zal terugkomen.
5. Wanneer kan ik het best mijn magnesiumsupplement nemen?
Omdat magnesium een ontspannende werking heeft op jouw zenuwstelsel is het aangeraden om het in te nemen voor het slapen gaan. Bij een verhoogde behoefte kan je dit gerust spreiden en ‘s morgens ook een dosis nemen.
6. Een gevarieerd eetpatroon om jouw magnesium op peil te houden
Essentieel om jouw magnesiumlevels hoog te houden is een gezonde voeding. Het meeste magnesium wordt gevonden in groene bladgroenten, noten, bananen en last but not least chocolade! Om even een paar cijfers te geven:
Paranoten bevatten ongeveer 120 mg magnesium per 30 gr
Chocolade bevat 64 mg per 30 gr
Avocado's bevatten ongeveer 58 mg per avocado
Amandelen bevatten 45 mg per 30 gr
7. Het supplementeren van magnesium gaat hand in hand met de inname van vitamine D
Het innemen van vitamine D kan depletie veroorzaken van het aanwezige magnesium en vice versa. Het is dus aangewezen om beiden te combineren, vitamine D dien je echter ‘s ochtends in te nemen vanwege de invloed op jouw slaaphormoon melatonine. (4)
Bronnen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28654669/?from_term=magnesium+supplementation+anxiety&from_pos=3 (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27933574/?from_term=magnesium+stress&from_pos=9 (2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26752497/?from_term=magnesium+migraine&from_pos=4 (3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471760/?from_term=magnesium+supplementation&from_pos=6 (4)
Kortom, als je bekijkt hoe eenvoudig het is om magnesium kwijt te geraken, hoe moeilijk het is om het op te nemen en hoe veilig het is om gebruik te maken van een supplement vind ik dit een “no-brainer” , ik neem elke dag mijn magnesiumsupplement en geniet geregeld van een ontspannende floatsessie en ik zou het iedereen aanraden als ideale aanvulling op een gezonde levensstijl!
Interesse in floating? Neem zeker eens een kijkje op onze website:
Comments