top of page
Foto van schrijverDebby van den bossche

Cereal Killers - Glutenvrij? Niet zomaar?

Bijgewerkt op: 29 jul. 2020


Gezond glutenvrij eten

Glutenvrij gaan leven, een bewuste keuze die je maakt. Maar begin er niet onbezonnen aan want er zijn toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je glutenvrij wilt worden en die worden vaak niet vermeld. In dit artikel lees je hoe je gezond glutenvrij kan eten.


Waarom zou je glutenvrij willen gaan leven? 

Je zal wel al ergens gehoord hebben dat het een hype is, of dat het helemaal niet gezond is. Je weet ook dat volle granen zelfs worden aangeraden in een gezonde voedingsstijl, maar toch zijn er reeds vele studies gebeurd naar het negatieve effect van gluten op de gezondheid. (1)


Gluten zijn eigenlijk een type van lectinen, dit zijn proteïnen die men vindt in granen en in bepaalde peulvruchten. Ze zijn het natuurlijke verdedigingssysteem van deze planten, een plant kan niet weglopen van zijn natuurlijke vijanden dus is het voorzien van een heel andere manier van verdediging, namelijk de vijand ziek maken zodanig dat hij de volgende keer weet dat hij die plant best niet meer opeet.


De lectinen, in dit geval gluten, zijn antinutriënten, ze hebben dus ook het vermogen om de opname van vitaminen en mineralen tegen te houden die zeker de dag van vandaag heel belangrijk zijn.


Het kan in vele gevallen zorgen voor inflammatie in het lichaam, lekke darmsyndroom en wordt in verband gesteld met auto-immuunziekten, ook de befaamde “hersenmist” en gewrichtspijnen worden toegedragen aan het eten van gluten, menig gezondheidsexperts zijn het er dus over eens dat een glutenvrije levensstijl essentieel is om gezond te blijven.

Maar hoe doe je het dan goed?

Dan moet je het wel goed doen, want tegenwoordig zijn er enorm veel glutenvrije producten beschikbaar die allesbehalve gezond zijn. De gluten zijn eigenlijk ook de “lijm” in gebak en brood, om dit te vervangen en een goed resultaat te verkrijgen worden deze gluten vervangen door nog minder gezonde vervangmiddelen en deze kan je best vermijden.


Goeie vervangproducten zijn uiterst schaars, de meeste producten zijn echt niet geschikt, deze manier van glutenvrij eten is een zware belasting op het lichaam en ook de verklaring waarom velen de mening hebben dat glutenvrij helemaal niet gezond is, meestal wordt ook mais gebruikt als vervangmiddel, deze zijn grotendeels ook genetisch gemodificeerd en veroorzaken zelfs in sommige gevallen een kruisreactie, dat wil zeggen dat jouw lichaam ook negatief kan reageren op dit strikt genomen glutenvrije vervangmiddel.

De enige granen die deze reactie niet zouden geven zijn witte rijst, sorghum en gierst.


Het is ook oppassen met havermout, dat fytinezuur bevat en ook aanzien wordt als een antinutriënt die de opname van goede voedingsstoffen kan verminderen. Het is dus wel glutenvrij en kan gegeten worden maar in beperkte mate en liefst niet ongekookt vanwege dit fytinezuur.


glutenvrij gezond of niet?
glutenvrij

Ook ontzettend belangrijk bij het schrappen van granen uit jouw dieet is het feit dat je minder vezels kan binnenkrijgen. Een gezonde hoeveelheid vezels is onontbeerlijk voor een goede darmfunctie en kan de kans op darmkanker aanzienlijk verkleinen. Een aantal van deze vezelrijke vervangers om te verwerken in gebak of brood zijn:


  • Psylliumvezels

  • Kokosmeel

  • Amandeelmeel

  • Tijgernootmeel

  • Inulinevezels


Deze vervangmiddelen kan je gebruiken bovenop jouw dagelijkse portie vezelrijke groenten om in jouw behoefte aan vezels te voorzien. Bak er lekkere muffins van of heerlijke wafels als gezonde aanvulling.

Als je kijkt naar onze evolutie en de periode van de jager-verzamelaar bekijkt ten opzichte van de landbouwperiode en dus ook toen de mens granen is beginnen eten, vind ik het wel logisch dat het lichaam eigenlijk niet aangepast is aan het eten van granen en dat de eetstijl van de jager-verzamelaar een voedingspatroon is dat veel beter aansluit bij onze genetische opmaak. Deze jager-verzamelaar had ook geen toegang tot de hedendaagse glutenvrije donuts...



Documentaire: what’s with wheat?

Boeken: Broodbuik door william davis, Het glutengevaar door david perlmutter

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page