top of page
  • Foto van schrijverDebby van den bossche

Fit na 40 - pijnlijke spieren en gewrichten

Bijgewerkt op: 29 jul. 2020

In “Fit na 40” geef ik de ultieme tips om een gezond en energiek leven te lijden na je veertigste. Door middel van gezonde voeding, de juiste nutriënten, beweging, verzorging, ontspanning en zo veel meer om te stralen in het volgende deel van jouw leven!
Pijnlijke spieren en gewrichten Toen ik dertig was, kon je het tot bij de buren horen kraken en piepen als ik uit mijn bed stapte. Mijn lichaam voelde aan als een machine dat dringend wat olie nodig had. Ik dacht dat dit normaal was, dit was gewoon deel van het ouder worden.


Ik had regelmatig pijnlijke gewrichten en ontstoken spieren. Op de grond spelen met mijn kleine kinderen was pijnlijk en door mijn fysiek zware job kwam ik steeds met rugpijn thuis van het werk.


Er plakten ook redelijk wat extra kilootjes opeens aan dat pijnlijke lichaam, niet overdreven veel, maar toch een kilo of zes door de jaren heen. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en ging ik op zoek, wie weet was er iets dat deze kwalen en pijnen toch een beetje konden verzachten.


Supplementen

Het eerste waarbij ik een enorm verschil voelde was het supplementeren met vitamine D en visolie, het duurde eventjes vooraleer het tekort was aangevuld maar na een tijdje was het toch heel merkbaar.


Ik was minder moe en mijn spieren voelden beter aan. Vele jaren later ontdekte ik pas ook de gunstige effecten van magnesium en ik wou dat iemand me dat eerder had verteld, dus bij deze.


Lenigheid

In de turnles was ik steevast het kind dat niet aan de tenen kon, ik kan het nu nog niet en ik verwacht ook geen wonderen. Ik hoor nu eenmaal bij de minder buigbare mensen en ik heb daar vrede mee.


Maar als je tegen je tachtigste nog gemakkelijk in en uit je zetel wilt geraken dan moet je oefeningen doen, want rust roest echt! 


Je moet zoveel mogelijk de grond opzoeken, net zoals een kind. In de oosterse culturen zie je dat vaker, de cultuur van de mensen is daar heel erg op de grond gericht. Men komt samen om te eten of om thee te drinken en men zal dit zoveel mogelijk op de grond doen in plaats van de stoel onder tafel te schuiven.


Dus bij de eerste zonnestralen zit ik op een dekentje op het gras, het heeft zelfs iets vredigs vind ik en ik neem nog wat extra vitamine D op, een win-win dus. Even een test voor jezelf, je zit neer op de grond, kan jij direct rechtstaan zonder al te veel moeite en zonder je handen te gebruiken?


Onmisbaar zijn ook de yogaoefeningen, je moet je spieren blijven stretchen en bewegen als je soepel oud wil worden. Het zijn ook deze oefeningen die me in de tweede plaats veel resultaat gaven.


Kijk ik zal nooit een slangenmens worden, maar ik doe gewoon wat ik kan. En dat doet soms echt deugd, het gevoel wanneer je zo een lekkere yogaoefening doet en echt de plaats bereikt die dringend wat stretchen kan gebruiken, OMG, hemels! Soms maakt het ook nog zo een zalig krakend geluidje erbij, een echte aanrader!


Evenwicht

Weet je nog dat zalige gevoel als kind in de theekopjesattractie van het pretpark? En maar draaien en draaien, hoe leuk was dat! Richting de veertig vind je dat dus helemaal niet meer leuk! Je zegt al bij het binnengaan van het pretpark, mama gaat niet mee in van die draaidingen hé! Je weet dat als je het wel doet dat je dan de rest van de dag zo misselijk als een hond loopt, dus je vermijdt zoveel mogelijk van die “draaidingen”. 


Maar dat is eigenlijk een foute redenering want je zou het omgekeerde moeten doen, observeer je kinderen maar eens goed, voor de fun staan ze rondjes te draaien in de living tot ze neervallen, bizar toch?


Eigenlijk zit daar veel wijsheid in verscholen, want dat “rondjes draaien in de living” is een oefening van de vijf Tibetanen. De vijf Tibetanen zijn vijf yogaoefeningen die meer dan 2500 jaar geleden zijn ontwikkeld door Tibetaanse monniken om voor altijd jong, krachtig en energiek te blijven. 


En dat ronddraaien is er eentje van, deze oefening helpt jou echt met jouw evenwicht, want wat nut heeft het om als vitale tachtiger gezwind in en uit je zetel te springen als je bij het rechtstaan dan duizelig wordt om dan toch uiteindelijk nog een heup te breken. 


Je moet deze oefening 21 keer doen, maar het is de bedoeling om het op te bouwen, probeer eerst een vijftal rondjes of wat jouw gevoel aangeeft en van hieruit kan je opbouwen. Als je meer wil weten over yoga of de vijf Tibetanen dan raad ik je deze site aan www.happywithyoga.com , ik vind de instructies daar heel duidelijk en alles wordt met een enorme passie gedeeld, dat voel je gewoon.Krachttraining

Het is een feit, je spiermassa begint af te nemen naarmate je ouder wordt, je wordt minder sterk en het gaat allemaal wat slapper hangen. Sarcopenie noemen ze dat, ik krijg er de rillingen van, jouw spieren worden stilletjes vervangen door vethoopjes, dat wil ik dus zo lang mogelijk vermijden, ik wil mijn achterkleinkinderen in de lucht kunnen zwieren.


De belangrijkste manier om dit tegen te gaan is eigenlijk via de voeding, maar dat is een heel ander hoofdstuk, in de tweede plaats kan je dit doen door krachttraining.


En welbepaald door H.I.I.T. HighIntensity Interval Training, dit is een zeer efficiënte manier om je spieren op te bouwen, het is wel wat zwaarder maar je doet het minder lang. In principe hoef je maar één keer per week een kwartiertje te trainen en dan ben je er klaar mee, perfect dus voor een drukke levensstijl.


Het is trouwens nooit te laat om hiermee te beginnen, warm je spieren goed op en doe de eerste twee keer wat oefensessies met een mindere intensiteit zodat je spieren niet te hard schrikken!Cardio

Och ik zie ze zo graag verschijnen op facebook, allemaal die lopers, chapeau hoor! Tegenwoordig is iedereen aan het lopen of wielrennen, en ik moet toegeven ook ik ben meegegaan in de “start to run” massa.


Maar ik heb nooit die “runnershigh” bereikt waar iedereen het over had, ik heb enorm veel respect voor iedereen die het wel kan en volhoudt, maar ik heb dus spijtig genoeg een hekel aan dat lange afstandslopen, het duurt zo lang en ik heb echt geen tijd en zin om minstens drie keer per week een half uur te gaan lopen.


Je kan je wel voorstellen hoe geweldig ik het vond om te weten te komen dat het wetenschappelijk bewezen is dat er een veel snellere en zelfs effectievere manier is om dezelfde effecten te bekomen! Wederom de H.I.I.T. to the rescue!


Ook nu weer is slechts een kwartiertje per week voldoende om jouw uithoudingsvermogen te verbeteren. Waarom is deze vorm van conditietraining zo effectief? Denk maar eens aan de oudere beschavingen, zouden ze op hun gemakje weglopen van de tijger en dit zo een 5 km doen of zouden ze zo snel en zo kort mogelijk wegspurten omdat ze anders zouden worden opgegeten?


Ook hier is het aangewezen om te zorgen dat je spieren goed voorbereid zijn, dus even stretchen en misschien ook niet direct starten met een echte tijger...Voedingssensitiviteit

Bij vele mensen kan een sensitiviteit voor gluten zorgen voor spierpijn en pijn in de gewrichten zonder dat ze dit al te goed beseffen.


De gluten zorgen voor inflammatie in je lichaam en dit kan je goed merken in je spieren en gewrichten, maar meestal ben je je daar niet van bewust omdat je eigenlijk heel de dag door gluten eet. Jouw ontbijtgranen, de boterham ‘s middags en de pasta ‘s avonds zitten boordevol gluten, het is dus pas als je een aantal dagen goed oplet om geen gluten te eten dat je het verschil kan merken. Echt de moeite waard om dit eens uit te testen, bij mij maakt het een groot verschil!


Voilà, dit zijn de dingen die ik doe om meer soepel en pijnvrij te kunnen bewegen als veertiger. Je hoeft natuurlijk niet te wachten, je kan als dertiger deze tips ook gerust toepassen om een jong en vitaal leven te leiden zoals jij dat wil. Wie gaat er samen met mij mee op weg om de meest energieke tachtiger te worden? Als jij tips hebt dan wil ik die graag horen! 


Don’t grow old! Just grow better!176 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page