top of page
  • Foto van schrijverDebby van den bossche

6 positieve en bewezen effecten van floating

Bijgewerkt op: 15 aug. 2020

6 positieve en bewezen effecten van floating

Het drijven in een pool van water verzadigd met magnesiumsulfaat, met een minimum aan zintuiglijke prikkels. Het is niet alleen puur genieten, er zijn ook enorm veel bestudeerde effecten op jouw geest en lichaam. In dit artikel lees je 6 positieve en bewezen effecten van floating!

1 effect op het immuunsysteem

Wanneer je gestresseerd bent is jouw lichaam in de gekende fight or flight toestand, dit betekent dat het zich fysiek ook klaarmaakt om juist dat te doen, te vechten of te vluchten. Het is levensreddend in noodsituaties, extra bloed wordt naar jouw ledematen gestuurd, het bloed begint te stollen zodanig dat indien je gewond zou geraken een betere overlevingskans hebt, hormonen zoals cortisol en adrenaline worden in de bloedbaan afgegeven.


Voor al deze extra maatregelen die jouw lichaam treft om je voor te bereiden, gaat er minder energie naar functies die op dat moment niet belangrijk zijn zoals spijsvertering en het immuunsysteem. Uitstekend om een aanval van een tijger te overleven, maar niet om tegen een verkoudheid of een griep te vechten.


Door te floaten kom je vrij eenvoudig in de “rest and digest” fase, de ademhaling en de hartslag vertragen en beschikbare energie wordt weer naar het immuunsysteem geleid, ook de spijsvertering kan weer optimaal de nutriënten van jouw voeding benutten, zodanig dat je de vitaminen en mineralen binnenkrijgt die essentieel zijn voor jouw immuunsysteem.

2 Vermindering van angst en depressie 

Bij meerdere studies zijn aanzienlijke dalingen geconstateerd in de ernst van symptomen bij angst (1) en depressieve gevoelens (2) van de studiepersonen. Zowel floating als meditatie blijken bij onderzoek zelfs even effectief als antidepressiva. Ideaal dus voor wie op zoek is naar een meer natuurlijke manier om angst en depressie onder controle te krijgen.

3 Verbetering van pijn bij patiënten met fybromyalgie

Ook omtrent het effect van floaten bij fybromyalgie werden tientallen studies uitgevoerd, het fybromyalgia floatation project (FFP) onder andere. Een verbetering van de symptomen bij fybromyalgie werd ondervonden en een aanzienlijke verlichting van de pijn werd keer op keer vastgesteld bij de patiënten. Meestal waren er wel een aantal floatbeurten nodig om dit effect te bereiken.

4 Relaxatie

In een tijdperk waar alles snel moet gaan, deadlines onrealistisch zijn en mensen gewoonweg dagelijks worden gepushed om tot het uiterste te gaan, verkeersagressie en noem maar op, wordt een enorme druk op de menselijke geest gelegd.

Je kan het vergelijken met een emmertje dat vol loopt bij elke stresserende situatie, je moet er vooral voor zorgen dat deze emmer niet overloopt en dat kan je dus doen door ontspanning van de geest, dit kan je bereiken op veel verschillende manieren, floating is er één van.


Een uiterst doeltreffende manier zelfs! Het is vergelijkbaar met meditatie, maar bij meditatie vergt het enige oefening en ervaring om deze staat te bereiken, bij floating gebeurt het vrijwel moeiteloos. Jouw hersenen produceren dan thetagolven, een uiterst kalme en droomachtige staat die ontspanning bevordert en creativiteit stimuleert.


5 Verlichting van spier- en gewrichtspijnen

Het floaten heeft een dubbele werking, doordat je moeiteloos drijft in het water, ervaar je geen druk op jouw spieren of gewrichten, een gevoel van gewichtloosheid wordt bereikt. Het magnesiumsulfaat wordt opgenomen via de huid en zorgt ervoor dat het elementair magnesium onmiddellijk naar de cellen getransporteerd wordt, dit magnesium is belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en de normale samentrekking en ontspanning van de spieren.


6 Sneller herstel na trainingen

Professionele atleten en topsporters hebben reeds geruime tijd hun weg naar het floaten ontdekt. De hoge concentratie van magnesium in de floatpool en de relaxatie van de spieren zorgt voor een sneller spierherstel na een intensieve training, vermindert de verzuring in het lichaam, gaat de extra vermoeidheid tegen die gepaard gaat met training op hoog niveau en zorgt ook voor een positieve mindset nodig om te winnen. 


7 Verlaging van de bloeddruk en cortisolhormoon

In een studie naar het effect van floating op de bloeddruk en cortisollevel (3) bij mensen met hypertensie werd een aanzienlijke daling van de bloeddrukwaarden vastgesteld bij 67% van de studiepersonen, een daling van het cortisolniveau echter werd geconstateerd bij 83% van de studiepersonen. Ook hier is floating een aangewezen en natuurlijke vorm van therapie.

Er zijn nog veel meer bewezen gunstige effecten op lichaam en geest die je kan verwachten, ook voor burn-out en P.T.S.D. is dit een veel gebruikte therapie. Voor meer wetenschappelijke data, presentaties en publicaties kan u steeds terecht op www.clinicalfloatation.com

Heb je interesse om eens te komen floaten? Kom dan zeker eens een kijkje nemen op onze website www.floatations.be


Bronnen:


floating in België
479 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page