top of page
Foto van schrijverDebby van den bossche

Omgaan met stress - 8 beste tips!

Bijgewerkt op: 18 jun. 2020


De invloed van stress op het lichaam gaat veel verder dan je zou denken, die negatieve gedachten, dat opgejaagd gevoel, het blijft daar niet bij. Het is slechts het topje van de ijsberg dat je te zien krijgt, de ware schade gebeurt vanbinnen. Er zijn nog steeds mensen die denken dat hun gedachten geen fysieke invloed hebben op hun lichaam, maar het tegendeel is waar. 


Elke gedachte heeft impact op de biochemische processen in jouw lichaam. Ik geef je een paar voorbeelden.


 Je wandelt rustig op de dijk en geniet van een prachtige omgeving, jouw hartslag en bloeddruk zijn normaal. Een wielertoerist passeert jou rakelings en snijd je de pas af. Dat rustige en serene gevoel verandert van het ene moment op het andere naar een vlucht of vechtrespons, een automatisch proces start in je lichaam, je hartslag gaat omhoog, het bloed wordt naar je armen en benen gepompt, cortisol en adrenaline komen vrij in je bloedbaan, voor jouw lichaam lijkt het alsof je wordt achtervolgd door een tijger en het maakt jou klaar om te vluchten of te vechten. 


Nog eentje, je raakt opgewonden door jouw partner, je hebt bepaalde gedachten, ook nu weer maakt jouw lichaam zich klaar voor iets wat zich in jouw gedachten afspeelt. De hormonen testosteron en endorfine komen vrij in jouw bloedbaan, extra bloed wordt naar jouw intieme delen gestuurd en maakt zich klaar voor voortplanting. 


Natuurlijk is de tweede situatie veel positiever voor jouw lichaam uiteraard, maar ik wil een duidelijke schets geven van wat de impact van je gedachten is op de lichamelijke processen die vanbinnen gebeuren en die je dus niet ziet. En wat je niet ziet is eenvoudig te negeren maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. 


Dus sta nu even stil en probeer bewust te zijn van de gedachten die in jouw hoofd rondhangen, want de voorbeelden die ik gaf zijn vrij duidelijk, maar ook de “kleinere” en onbewuste gedachten hebben een invloed op je lichaam. Jouw irritante baas, een opdringerige collega, deadlines, rommel in huis, een negatief zelfbeeld en ga zo maar verder.


Hoog tijd dus om er iets aan te doen! Want chronische stress schaadt jouw lichaam en vroeg of laat komt de rekening.


1 Mindfulness 


Wordt dus allereerst bewust van jouw gedachten, alles begint hier! Stop met de negatieve woordjes die je jezelf influistert, of het nu over jezelf is of over die ene collega. Jij hebt controle over jouw gedachten, vergeet dat niet, ook al vraagt het een beetje oefening.  Is er iemand neerbuigend of grof tegen jou geweest? Elke keer dat je dit moment in jouw hoofd terug bezoekt komen weer diezelfde stoffen vrij totdat je een einde maakt aan de cyclus. Iemand die jou niet met het respect behandelt dat je verdient, zegt iets over die persoon en niet over jou en is eigenlijk al die aandacht dat je het geeft niet waardig, toch? Probeer zoveel mogelijk van jouw negatieve gedachten te vervangen door positieve tegenhangers. Emoties van dankbaarheid en liefde maken goede hormonen vrij zoals endorfine. 

2 Drink thee


Groene thee bevat L-theanine, dit bestanddeel van de theeblaadjes zorgt voor relaxatie en geeft je ook een scherpere mentale focus. Een kwaliteitsvolle matcha heeft de voorkeur. Ook het zetten van de thee zelf wordt aanzien als een rustgevende activiteit als je dit met de nodige aandacht doet, kijk maar naar de theeceremonies in de oosterse landen. Dubbel effect! Er zijn ook verschillende soorten kruidenthee beschikbaar die een kalmerend effect hebben zoals kamille, citroenmelisse, valeriaan, lavendel. 

3 magnesium


Magnesiumcitraat heeft een bewezen effect op het kalmeren van jouw zenuwstelsel. Het is een veilig supplement dat je kan nemen om jouw stress te verlagen, ook heeft het een goede impact op jouw slaap. Mijn favoriet is magnepamyl opti+, deze combineert het magnesiumcitraat met vitamine b6 en taurine en is betaalbaar. Neem je magnesium voor het slapengaan en geniet van een diepere slaap.

4 slaap


Misschien evident, maar toch even het vermelden waardig. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je overdag sneller geïrriteerd geraakt, de controle over jouw negatieve gedachten en emoties wordt beperkter, stresserende geluiden worden als erger ervaren dus wees waakzaam over jouw slaap, het is belangrijker dan je denkt.

5 kruidensupplementen


Er zijn een aantal kruiden die de stress aanzienlijk kunnen verlagen, ze helpen jouw lichaam om zich aan te passen aan de stress, men noemt deze adaptogene kruiden. Enkele goed bestudeerde adaptogenen zijn ashwagandha en rhodiola

6 kruidentinctuur


Een absolute topper vind ik avena sativa van dr. Vogel, het is een tinctuur van haver en heeft een doeltreffend effect. Wanneer de stress je te veel wordt, neem je een aantal druppeltjes van deze tinctuur. Ook om gewoon een ontspannen gevoel te krijgen kan je deze tinctuur gebruiken, extra positief puntje is dat hij vrij snel begint te werken.


7 meditatie


Het werd reeds in talrijke studies bewezen dat meditatie gunstige effecten heeft op de mentale en fysieke gezondheid. De voordelen zijn groot en uitgebreid bestudeerd. Zo toonde een onderzoek van een groep wetenschappers van de John-Hopkins universiteit aan dat meditatie ongeveer even effectief was als een antidepressiepil bij depressieve mensen.


Het idee dat meditatie een beetje aanzien wordt als “zweverig” is reeds lang voorbijgestreefd, inmiddels zijn het juist de high-performers die gretig gebruik maken van deze manier, omdat het hun productiviteit en die van hun werknemers verhoogt, bekende bedrijven zoals Google e.d. zetten in op deze manier van werken om efficiëntie te boosten!


Een prachtig boek hierover is dat van topneuroloog Steven Laureys “het no-nonsense meditatie boek”, hij bestudeerde samen met een aantal internationale collega’s de effecten van meditatie op de hersenen. Een nuchtere en wetenschappelijke kijk op meditatie en de voordelen die eraan verbonden zijn. 


Er zijn veel verschillende vormen van meditatie, dus je zal wel even op zoek moeten gaan naar diegene die bij jou past. Binnen mijn gezin beoefenen we zelfs 3 verschillende soorten van meditatie. Mijn partner doet een vedic meditatie, de kinderen doen aan geleide meditatie en ikzelf doe verschillende vormen naargelang mijn gevoel. Zoek een cursus of iemand die jou hierin kan begeleiden voor optimaal resultaat, je kan natuurlijk zelf al wat aan de slag met de talrijke filmpjes die online te verkrijgen zijn. 


8 sporten


Wanneer jouw lichaam gestresseerd is, verblijft het in vlucht/vechtmodus, dat wil zeggen dat het zich klaarmaakt om te gaan lopen voor de tijger of te beginnen vechten met de tijger, in elk geval niet om rustig in kleermakerszit op een matje te vertoeven. Een goede manier om deze reactie af te buigen is om jouw lichaam te laten doen waarvoor het zich biochemisch heeft klaargemaakt. Ga eens hardlopen of geef een paar goeie meppen op een bokszak en leef je compleet uit! Jouw lichaam heeft nu dit proces volledig kunnen doorlopen en jouw hersenen produceren nu endorfine, een pijnverzachtende neurotransmitter die je zelfs een euforisch gevoel kan bezorgen, denk aan de “runnershigh”.



Ik hoop dat ik jou een paar nuttige tools heb aangereikt om jouw stress meer positief te benaderen, laat gerust weten welke tip voor jou het beste werkt, of misschien heb je zelf tips? We kunnen het allemaal wel gebruiken!


Heb je nood aan ontspanning en wil je heel eenvoudig het effect van meditatie bereiken zonder jaren ervaring? Dan kan je misschien eens floating uittesten, moeiteloos drijven in water verzadigd met magnesiumsulfaat, geen druk op de spieren, een beperking van zintuiglijke prikkels, de opname van magnesium tot diep in je lichaam, het zorgt samen voor een ultieme relaxatie.

Neem zeker eens een kijkje op onze website www.floatations.be



237 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page