top of page
  • Foto van schrijverDebby van den bossche

Omgaan met stress: techniek 1

In dit artikel toon ik je één van de vele technieken om jouw stress te beheersen.

Deze techniek is vooral nuttig bij stress die zich opbouwt, zoals drukke ochtenden, werkstress, kinderen,...

Stress speelt zich meestal volledig af in je hoofd. De situatie die jou stress bezorgt, kan voor iemand anders eenvoudig weg geen probleem zijn of zelfs als aangenaam worden aanzien. Het hangt dus echt volledig af van de interpretatie die jij eraan geeft.


Voorbeeldje: Ik vind autorijden stresserend, maar velen onder ons voelen zich ontspannen als ze lekker op de snelweg "cruisen", ik niet, ik word dan een regelrechte stuurbijter met okselvijvers erbovenop!


Dus het begint allemaal in je hoofd en jouw interpretatie van de wereld rondom je. Goed nieuws! Dat wil ook zeggen dat je het daar dan ook eenvoudig kan oplossen.


Een leuke manier om dit aan te pakken leerde ik in de cursus “everyday bliss” van Paul McKenna. Een happy trigger installeren! Ik probeerde deze techniek uit en ik moet zeggen dat ik heel aangenaam verrast was van de effectiviteit.


Ik heb namelijk moeilijke momentjes in de ochtend. Met vier kinderen voel ik ‘s ochtends een zeer grote druk om alles in orde te maken en iedereen op tijd op zijn bestemming te krijgen. En dan krijg ik echt stress, te weinig tijd, te veel te doen! Aaaaaargh!


Nu moet ik zeggen dat sinds ik de techniek gebruik, ik eigenlijk geen stress meer heb gehad ‘s morgens, hopelijk blijft het zo. Het heeft me alleszins heel mindful gemaakt.

Benieuwd of het voor jou ook werkt? Ik begeleid je even door het stappenplan:


Denk eraan: jouw zenuwstelsel weet het verschil niet tussen een werkelijke gebeurtenis of een levendig ingebeelde situatie.* Ga op een rustige plek zitten en haal diep adem


* Haal een herinnering voor de geest waar je heel ontspannen was en probeer het zo gedetailleerd mogelijk te zien in je hoofd


* Maak de kleuren levendiger, de geluiden harder en de gevoelens sterker in je hoofd


* Terwijl je deze gevoelens ervaart, knijp je duim en middelvinger tegen elkaar


* Overloop deze herinnering verschillende keren in je hoofd, tot je echt het gevoel krijgt dat je kalm en relax bent


* Herhaal deze oefening tenminste vijf keer


* Probeer je een stressvolle situatie voor te stellen waar je het soms moeilijk hebt


* Knijp jouw duim en middelvinger weer samen en haal de kalme herinnering terug.


* Zie jezelf door deze oefening de controle krijgen over de stressvolle situatie, zie jezelf in je visualisatie terug kalm worden


De volgende keer dat je in zo een situatie komt, kan je er op deze manier voor zorgen dat de stress je niet teveel wordt. Good luck!


Wil je meer weten over hoe je stress onder controle kan krijgen, neem dan zeker eens een bezoekje op onze website over floating, een uitstekende manier om alle stress gewoon even los te laten www.floatations.be
143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page